Kitap Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kitap yazmak, kutsal sayılabilecek kadar değerli ve başarılı olabilmek için birçok faktörü uygulamanız gereken komplike bir iştir. 

 

Öncelikle kendinizi tanıyın… Bir kitap ortaya çıkarmaya karar verdiğinizde kendinizi tanıyıp tanımadığınızı enine boyuna düşünün. Kendi derinlerinize ne kadar inebildiniz? Zihninizin karanlık sokaklarını el feneriyle dolaşın, hiç girilmemiş inlerinizi meşaleyle keşfedin. Puslu dağlarınıza tırmanın, en zirvenizden “sen” kentinizi seyredin. Enine boyuna inceleyin ve tanıyın kendinizi. Çünkü kendini tanımayan bir insanın kitabı, ne çalacağını bilmeden notalara rastgele basan piyanistin kulak tırmalayan bir konseri gibi olacaktır. 

 

Ve de en önemlisi özgüvenli olun. Yazacağınız kitap için kesinlikle sonuna kadar özgüvenli olun. “Ama ben daha bu alanda çok yeniyim” gibi şeyler düşünmeyin. “O alanda çok yeni biri olarak neler yazabilirsiniz?” bunu düşünün. “Ama kendimi yeterli hissetmiyorum.” diye düşünmeyin, “Mevcut konumumdaki düşüncelerim ile neler yazabilirim?” diye düşünün. Güvendiğiniz isimlerden fikirler alın. Sizden şimdilik Nobel ödülü alabilecek bir kitap istenmiyor. Korkak olmayın, kendinize güvenemiyorsanız kalemi yerine geri bırakın. Bu iş biraz cesaret ister.

 

Hedef kitlenizi keskin hatlarla belirleyin. Öyle ya, kitabınızı kim okuyacak? Okuyanlar için neyi farklı yazacaksınız? Sizi neden okumalılar? Bu alanda en iyi özelliğiniz nedir? Bunları düşünerek hedef kitlenizi belirleyin. 

 

Kitabınızın konusu bir evin direği gibidir. Manevra alanlarınızı netleştirin. Gereksiz konulara asla girmeyin. Girdiğiniz konularda da okuyucunuza yeterli veriyi sunmuş olduğunuzdan emin olun. Çok dallı budaklı bir kitap yazmayın. 

 

Dil ve anlatımınızı çok ama çok dikkatli seçin. Dil ve anlatım, kitabınızın okuyucu üzerindeki etkisini belirleyen en önemli etkendir. Kullandığınız kelimeler, cümle yapıları ve anlatım tarzı kitabınızın akıcılığı ve anlaşılabilirliğini oluşturan etmenlerin başında gelmektedir. Kitabınızın bir bölümünde başka, diğer bölümünde başka anlatım temaları kullanmayın. İpin ucunu kaçırdığınızda toparlaması çok fazla zamanınızı alabilir, motivasyonunuzu düşürebilir, kitap yazmaktan vazgeçebilirsiniz. Üstelik bunu düzeltmeye editörün bile gücü yetmez. 

 

Karakterlerinizi iyi ve doğru tanımlayın. Kitabınızın karakterini ilk sayfalarda ya da kısa metinlerde tanıtın. Yoksa okuyucu çabuk sıkılacaktır veya okuduğunu anlamakta zorlanacaktır. Ayrıca karakterinizin özelliklerini asla karıştırmayın. Yaz günü karakterinize mont giydirmeyin. 

 

Doğru araştırma yapın, zira kitabınız gerçek olaylara dayanıyorsa veya bilgi içeriyorsa, araştırma yapmanız gerekir. Doğru araştırma yapmak, kitabınızın inandırıcılığını arttırır ve okuyucularınızın güvenini kazanmanıza yardımcı olur.

 

Yayıncılık sürecini şöyle bir kısaca öğrenin. Kitabınızı bitirdikten sonra yayıncılık sürecine girmelisiniz. Yayınevleri ve yayıncılık hakkında araştırma yapın. Eserinizi yayınlamak için en uygun yayınevini belirleyin. Ders kitapları yoğunluklu yayınlar yapan yayınevlerine fantastik roman projenizi götürmeyin. Yayınevi sahibiyle randevu alıp görüşmeye çalışın. Kitabınızın okunabilirliği ve satılabilirliği hakkında bilgi ve mantıklı tahminler sunun. Yayınevlerinin ciddi bir maliyete katlandığını hatırlayın ve satış performansı olabileceğini belirtin. Mail ile yaptığınız başvurularda uzun süre dönüş alamayınca küsüp kızmayın. Sizin gibi yüzlerce, hatta binlerce mail başvurusu olduğunun bilincinde olun. 

 

Kitap yazmak büyük iştir. Ancak yukarıdaki noktalara dikkat ederek, sabırlı ve kararlı olarak başarılı bir yazar olabilirsiniz.

 

Hasan Uğur Gür