Öncelikle kitap okumak, konsantrasyon ister. Kitap okurken dikkatinizi dağıtan diğer şeyleri kenara bırakmalısınız. Telefonunuzun sesini kısın, TV’ yi kapatın. Sessizliği tercih etmeye gayret edin. Sevdiğiniz şeyleri okurken özenli davranın. Sinemaya gider gibi, bir akşam yemeğine çıkar gibi kitap okumaya geçin. Sevdiğiniz yerlerin eskisi gibi yine altını çizin ya da kalemle boyayın. Bu şekilde kitap okumaktan daha çok keyif alacak ve veriminizi arttırmış olacaksınız.
Kitap okurken okuma yarışmasında ya da televizyon şov programlarında yarışmıyorsunuz. Elinizdeki kitabı falanca vakte kadar bitirmek zorunda değilsiniz. Lütfen yavaş yavaş, sabırlı bir şekilde okuyun. Kitabın detaylarını ve anlatımını iyi kavramak için yavaş okumak size daha iyi sonuçlar getirecektir. Nasıl hızlı yemek yenmez ise, hızlı bir gezi turu yapılmaz ise, hızlıca kitap da okunmaz. Bir çırpıda ya da “falan kitabı 3 günde bitirdim” gibi gibi şeyler size bir değer katmayacak, zamanınızı ve kitabınızı boşa harcamış olacaksınız.
Okuduğunuz kitap türüne uygun bir ruh haliyle okuyun. Farklı kitap çeşitleri, farklı okuma deneyimi kazandırır. Bir polisiye roman okurken sayfalardaki sorulara cevap arayın, detayları not edin ya da gizemi çözmek için beyninizi zorlayın. Güzel bir şiiri mümkünse tramvayda ayakta bir yere yetişmeye çalışırken okumayın. Şiir okumak özen ister, roman okumak yoğun odaklanma ister, öykü okumak rahat oturum pozisyonu ister. Bunları kendinize göre yontabilir, yorumlayabilirsiniz.
Karakterlerinizi çok iyi tanıyın, zira kitabın başında kaçıracağınız karakterler ilerleyen sayfalarda size sadece kafa karışıklığı yaratacaktır. Kitaplardaki karakterler gerçek hayattaki insanlar gibidir. Okuduğunuz karakterleri algılamaya ve onlarla iletişim kurmaya çalışın. Niçin böyle davrandıklarını hissedin. Böylece kitabı daha iyi anlamanız mümkün olabilir.
Lütfen ayrıntıları önemseyin. Kitapta yer alan detaylar, karakterlerin kişiliklerine, olayların işleyişine ve öykünün temasına dair mühim bilgiler içerir. Detaylara dikkat etmek, kitabı daha iyi algılamanıza yardımcı olur.
Okuduğunuz kitap hakkında bölümleri geçerken düşünün: Kitap okurken, okuduğunuz kitap hakkında düşünmek, kitabın anlamını daha iyi kavramanıza yardımcı olur. Kitabı bitirdikten sonra, arkadaşlarınızla tartışarak farklı görüşleri ve yorumları öğrenebilirsiniz.
Kitap okumak en güzel aktivitedir. Bu noktalara dikkat ederek okuma deneyiminizi zenginleştirebilir, hayatınıza renk, ruhunuza güzellik katabilirsiniz.
Hasan Uğur Gür